Командването на британския флот обсъжда с представители на ВМС на САЩ, Австралия и Япония различни варианти за действие при възникване на кризисна ситуация около Тайван. Това обяви в интервю за вестник Nikkei командващият Кралския флот на Обединеното кралство вицеадмирал Бен Ки.

"Военните са длъжни да предложат на политическото ръководство различни варианти за действие. Обсъждаме сценарии, свързани с Тайван, със САЩ, Австралия, Япония и други партньори. Предполагаме различни сценарии“, цитира изданието думите на Ки.

Вицеадмиралът също така нарече "най-важната промяна в ситуацията със сигурността в региона" създаването на военния съюз AUKUS, който включва Австралия, Обединеното кралство и САЩ. Според него това е довело по-специално до по-активно участие на британските подводници в съвместни операции със съюзниците в Индотихоокеанския регион.

В момента, отбеляза вицеадмиралът, активно се решава въпросът за помощта на Австралия за получаване на атомни подводници. Първоначално те трябваше да бъдат построени в австралийски докове. Сега, според британския командир, Австралия е поискала от САЩ и Обединеното кралство да построят една или две от първите атомни подводници в техните корабостроителници.

"Проучваме различни варианти за това как Австралия ще получи атомни подводници, как ще ги управлява“, уточни Ки.

Военното споразумение AUKUS бе сключено през септември 2021 г.. То предвижда Австралия планира да получи най-малко осем атомни подводници, първата от които ще влезе в състава на ВМС на страната не по-рано от 2036 г. Също така в рамките на съюза се планира оборудването на австралийските въоръжени сили с американски крилати ракети. Освен това членовете на AUKUS обявиха намерението си да си сътрудничат в разработването на хиперзвукови бойни системи.