Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство обмисля възможността да признае частната военна компания (ЧВК) "Вагнер: за терористична организация, съобщава британският вестник The Daily Telegraph.

Окончателното решение по въпроса все още не е взето, а самата мярка не е толкова задълбочено разработена, колкото тази срещу Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР). По-рано вестник The Times съобщи, че процесът на определяне на елитните части на иранските въоръжени сили като терористична организация се забави поради опасенията на британското външно министерство, че това ще наруши каналите за комуникация с Техеран. Що се отнася до ЧВК "Вагнер", британското правителство е уверено, че зелена светлина може да бъде получена по-бързо, отколкото за КГИР, предвид сериозността на ситуацията в Украйна.

Вестникът отбелязва, ако ЧВК "Вагнер“ бъде квалифицирана като терористична организация, ще бъде престъпление не само участието в нея, но и показването на символите на организацията. Освен това ще стане по-трудно за нея да използва британски институции, за да управлява финансите си.

В статията се казва, че правителството няма да потвърди тези планове, докато Министерството на вътрешните работи не подготви цялата доказателствена база, включително използването на класифицирана информация. Окончателното решение според британското законодателство е на министъра на вътрешните работи Сюела Бравърман. Въпреки това, както показва случаят с КГИР, тя трябва да вземе предвид гледните точки на други ведомства.

"Докато правителството преглежда списъка със забранени организации, ние не коментираме дали определена организация се разглежда за включване в него“, уточни правителствен служител.

В началото на декември миналата година американски сенатори внесоха законопроект, който задължава Държавния департамент да определи ЧВК "Вагнер“ като чуждестранна терористична организация. Законопроектът, предложен от сенаторите, също така предлага да се обявят "всички структури, свързани с ЧВК "Вагнер“ или нейните наследници" за чуждестранни терористични организации. Придавайки статут на терористична структура на дадена организация, САЩ си дават правото да преследват членовете й и да наблюдават международните й активи по света.