До няколко седмици правителството на Обединеното кралство ще обяви плановете за преместване на настанените в хотели мигранти във временни съоръжения на територията на военни бази в страната, предава британският телевизионен канал Sky News.

Министрите в Лондон вече дадоха ясен сигнал, че искат да прекратят използването на хотели за настаняване на търсещи убежище и вместо това да използват военни бази или неизползвани фериботи за подслоняването им.

Предишните предложения за използване на ваканционни лагери и студентски зали е по-малко вероятно да бъдат приведени в действие, отбелязва медията.

Дискусиите за преместването на мигрантите бе съживено на фона на подготовката на част на консерваторите да се противопоставят на законопроекта за незаконната имиграция, който ще бъде представен от премиера Риши Сунак следващата седмица.

Редица високопоставени тори и бивши министри подписаха поправка, която ще отдели всякаква роля на Европейския съд по правата на човека от процеса на Обединеното кралство за справяне с нелегалната миграция. Промяната е предложена от бившия политически секретар на Борис Джонсън Дани Крюгер и е подкрепена от редица депутати, включително сър Иън Дънкан Смит, сър Джон Редууд и Саймън Кларк.

Законодателството на министър-председателя ще бъде разгледано от Камарата на общините в понеделник и вторник, като вестниците съобщават, че той ще се срещне с ожесточена съпротива през следващите дни.