Обединеното кралство е доставило на Украйна "множество крилати ракети“ Storm Shadow, предоставяйки по този начин на украинските сили нови способности за нанасяне на удари с голям обсег преди дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, потвърдиха високопоставени западни служители пред американския телевизионен канал CNN.

Storm Shadow е крилата ракета с голям обсег със стелт способности, разработена съвместно от Обединеното кралство и Франция. Обсегът й е над 250 километра, или малко по-малко от този на армейските тактически ракетни системи земя-земя, произведени в САЩ – ATACMS. Украйна отдавна настоява за доставката на такива, припомня медията.  

От решаващо значение е, че Storm Shadow има обхват за удари дълбоко в контролираната от Русия територия в Източна Украйна. Западен служител подчерта пред CNN, че Обединеното кралство е получило уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само на украинска суверенна територия, а не в Русия. Служители на Обединеното кралство правят често публични изявления, в които Крим се споменава като украинска суверенна територия, която е "незаконно анексирана“.

Ракетата е "истинска промяна на играта от гледна точка на обсега“, коментира високопоставен американски военен служител пред CNN.