Фрегатата на британския кралски флот HMS Somerset патрулира във водите на Северно море заедно с корабите на норвежкия флот, съобщава телевизионният канал NRK.

"Фрегата на Кралския флот е в Северно море и си сътрудничи с норвежките военноморски сили за спокойствието на тези, които работят близо до газопроводите“, обявиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство в социалната мрежа "Туитър“.

По данни на телевизията решението за изпращане на фрегатата е свързано с предполагаемия саботаж срещу двата газопровода "Северен поток“.

По-рано беше съобщено, че Норвегия е поискала "съдействие [от други членове] на НАТО в областта на наблюдението на обекти в шелфа и гарантиране на тяхната сигурност“.

Миналия вторник операторът Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни щети“, настъпили на 26 септември "на три разклонения на газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“, които бяха открити в рамките на часове. Първото изтичане беше открито в "Северен поток 2“ близо до датския остров Борнхолм, а след това бяха регистрирани и два теча по "Северен поток“.  Датската енергийна агенция информира, че голямо количество газ е навлязло в морето. На самолети и кораби бе забранено да се приближават до мястото на инциденти на по-близо от пет морски мили.

В началото на миналата седмица шведски сеизмолози поясниха, че са регистрирали две експлозии, станали по трасетата на газопроводите. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен класифицира инцидентите като саботаж, като посочи, че всяко "умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до най-решителни реакции“.