Шестима служители на китайското генерално консулство в Манчестър, включително генералният консул Джън Сиюан, са отзовани от Обединеното кралство след искане от британска страна. Това се казва в изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли, публикувано в сряда на страницата му в Туитър, предава The Guardian.

"Всички видяхме обезпокоителното видео на инцидента пред китайското консулство в Манчестър. В отговор ние стартирахме процес, основан на нашия ангажимент към върховенството на закона. Полицията на Голям Манчестър започна разследване и като част от него поиска шестима китайски длъжностни лица да бъдат лишени от дипломатическия си имунитет, за да могат да бъдат разпитани. Информирахме китайското посолство и поставихме краен срок, който изтече днес, като изяснихме, че очакваме действия от китайска страна. В отговор по наше искане китайското правителство отзова тези длъжностни лица от Обединеното кралство, включително генералния консул", обясни първият дипломат на Лондон.

Повод за предприетата от външното министерство стъпка стана инцидент в китайското генерално консулство в Манчестър на 16 октомври, когато няколко десетки активисти организираха протест пред сградата. Според полицията в Манчестър тогава един от демонстрантите, които се застъпваха за демократични реформи в КНР, е бил завлечен от китайската дипломатическа мисия на територията на консулството, където срещу него е била използвана сила. Според Генералното консулство пострадалият младеж се е опитал да влезе на територията на консулството и е хванал дрехите на един от служителите, от когото се опитали да го издърпат.

Протестиращият Боб Чан, който направи официално изявление по телевизията, твърди, че не се е опитвал да влезе на територията на консулството. По думите му той е бил насила завлечен там от шестима маскирани мъже, сред които и самият генерален консул, те са го хвърлили на земята и са започнали да го бият и само намесата на манчестърски полицай ги е принудила да спрат. По Sky News Джън Сиюан каза, че не е посягал на активиста, но е възмутен, че демонстрантите са обидили страната му и нейния лидер Си Дзинпин.

След инцидента Ян Сяогуан, поверен в делата на Китайската народна република в Обединеното кралство, беше извикан в британското външно министерство и му беше казано за необходимостта да се зачита правото на мирни демонстрации, както и да се спазват британските закони .