Ръководителите на всички комисии на британския парламент и депутати от всички партии се обърнаха към новия министър на отбраната на Германия Борис Писториус с призив да прехвърли танковете Leopard 2 на Украйна и да позволи на други страни да направят това, съобщава The Sun.

"Наясно сме със значителните усилия, положени от Германия в подкрепа на Украйна, особено през последните дванадесет месеца. Разбираме историческите причини за съмненията относно прехвърлянето на немски и произведени в Германия танкове. Въпреки това, ние ви призоваваме в този момент, когато това е спешно необходимо, да преразгледате позицията си и да позволите в следващите дни предаването на бойни танкове Leopard 2 на Украйна - както (налични) в Германия, така и произведени в Германия", гласи писмото, подписано от лидерите на всичките 24 основни комисии на Камарата на общините и 37 други депутати.

Петицията беше подкрепена и от британския външен министър Джеймс Клевърли, който заяви, че би искал "да види украинците въоръжени с танкове Leopard 2“.

Както беше съобщено, ръководителите на отбранителните ведомства на повече от 50 държави по света не се споразумяха за доставката на танкове Leopard по време на осмото заседание на Контактната група по отбраната на Украйна в Рамщайн, Германия. Германският министър на отбраната Борис Писториус поясни, че решение по този въпрос може да бъде взето в близко бъдеще, но не отговори какво ще бъде то.

В интервю за германския телевизионен канал ARD той посочи още, че правителството трябва да вземе предвид много фактори и страната няма да вземе прибързано решение. Тези фактори включват последиците за сигурността на германското население.

Писториус заяви още, че планира да посети Украйна през следващите четири седмици.