Великобритания и Япония възнамеряват да сключат през декември споразумение, което ще им позволи да засилят сътрудничеството в областта на отбраната, както и да взаимодействат по-активно със САЩ в Индотихоокеанския регион, съобщава вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с преговорите между Лондон и Токио.

Двете страни подготвят т.нар.споразумение за взаимен достъп, подобно на това, което Австралия и Япония подписаха през януари. То опростява организацията на съвместните учения и сътрудничеството между двете страни в областта на логистиката, а също така намалява броя на бюрократичните пречки, ако е необходимо да се разполагат войски на територията на другата страна. Според изданието преговорите между страните са започнали през май, когато Борис Джонсън все още бе министър-председател на Великобритания.

The Financial Times пише още, че през декември страните трябва да публикуват детайлите на споразумението за съвместно производство на бойни самолети.

В отговор на запитване на вестника британското министерство на отбраната заяви, че преговорите с Япония за сключване на пакт за сътрудничество се "движат в положителна посока", но добавиха, че в момента би било неуместно да се говори за подписване на споразумение.

Изданието също така съобщава, че Япония е в ранен етап на дискусии за сключване на споразумение за взаимен достъп с Филипините и също така е постигнала значителен напредък в преговорите със САЩ за придобиването на крилати ракети Tomahawk, които в случай на конфликт, ще позволят поразяване на цели в Източен Китай.