Преговорите, които британският премиер Риши Сунак води за доставка на американски втечнен природен газ (ВПГ) за Обединеното кралство с цел облекчаване на положението на страната на фона на енергийната криза, са на финалната права, съобщава вестник The Daily Telegraph.

По данни на изданието сделката може да бъде обявена през следващите няколко седмици. Очаква се САЩ да се съгласят да доставят на Обединеното кралство 10 милиарда кубически метра ВПГ.

Британската национална мрежа по-рано заяви, че способността й да снабдява страната с газ ще зависи от това дали потребителите може да го купят на достатъчно високи цени, за да компенсират разходите за вноса на гориво от Европа и страни като Катар и САЩ.

Изданието припомня, че по-рано през 2022 г. САЩ се съгласиха да доставят на Европейския съюз 15 милиарда кубически метра ВПГ, за да може Европа да откаже доставката на руска енергия.

Bloomberg съобщи през септември, че група британски служители търсят американски износители на ВПГ, за да осигурят 20-годишни договори за доставка на гориво за Обединеното кралство преди настъпването на зимата. Министерството на външните работи обяви на 28 октомври, че Великобритания ще спре вноса на ВПГ от Русия от 1 януари 2023 г.