Великобритания и Франция са готови вероятно още в понеделник да подпишат споразумение за засилване на съвместните си усилия да спрат нелегалните пресичания на Ламанша от мигранти, предава Reuters, като се позовава на медийни доклади от Острова.

Споразумението ще увеличи значително броя на 200-те френски офицери и доброволци, които действат на плажовете на Ламанша. Освен това Франция ще се стреми към предотвратяване на "много по-голям“ дял от опитите на мигрантите да достигнат до Обединеното кралство.

Според разпространената информация Париж се е съгласил за създаването на съвместен контролен център, в който ще бъдат разположени британски имиграционни служители.

В петък британският външен министър Джеймс Клевърли и френският му колега Катрин Колона направиха изявление, в което подчертаха "неотложността на справянето с всички форми на нелегалната миграция". Британски официални лица увериха, че сделката е въпрос на броени дни.

Правителствени служители и от двете страни отказаха да коментират медийните доклади.

Вестник The Daily Express съобщи, че сделката може да бъде подписана през следващата седмица и вероятно ще включва повече британски дронове за откриване на мигранти, криещи се в пясъчни дюни, преди да предприемат пътуването по море до Острова.

Досега тази година около 40 000 души са прекосили Ламанша в малки лодки спрямо 28 526 миналата година, оказвайки натиск върху новия британски премиер Риши Сунак да намери начин да забави потока.