Източник на ВВС разкрива, че Обединеното кралство и Европейския съюз за постигнали ново споразумение по Протокола за Северна Ирландия, която решава проблема с вноса на стоки от други части на кралството в Ълстър.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Лондон по-рано в понеделник, за да се срещне с британския премиер Риши Сунак. По-късно се очаква съвместна пресконференция на двамата лидери, на която да бъдат обявени подробностите по сделката. В 18:30 часа местно време (20:30 часа българско време) Сунак ще трябва да се обърне към членовете на Камарата на общините на британския парламент, които ще обсъдят и одобрят споразумението.

Съгласно търговското споразумение, подписано през декември 2020 г., Северна Ирландия, която напусна Европейския съюз като част от кралството, остана член на Митническия съюз на ЕС. Този двоен статут позволява да се избегне появата на граница между Ълстър и Република Ирландия, но изисква въвеждането на контролни процедури в северноирландските пристанища за транспортирането на редица стоки от други части на кралството. Поради многобройни бюрократични усложнения доставката на много видове продукти в Северна Ирландия бе затруднена, което предизвика недоволство сред местното население и направи невъзможно формирането на регионално правителство след резултатите от миналогодишните избори.