Министрите на отбраната и упълномощените представители на Обединеното кралство, Естония, Полша, Латвия, Литва, Дания, Чехия, Нидерландия и Словакия потвърдиха непоколебимата си подкрепа за борбата на Украйна срещу руското нашествие и намерението си да продължат да й осигуряват средства и оръжия за самоотбрана. Такова съобщение се появи днес на правителствения портал на Обединеното кралство, цитирайки британския министър на отбраната Бен Уолъс, предава Укринформ.

"Ние, министрите на отбраната на Естония, Великобритания, Полша, Латвия, Литва и представители на Дания, Чехия, Нидерландия и Словакия, се срещнахме днес, 19 януари, за да потвърдим нашата постоянна готовност и решимост да подкрепим Украйна в нейната героична съпротива срещу престъпната и непредизвикана руска агресия. Ние осъждаме руските атаки, целящи тероризиране на украинския народ, включително умишлени атаки срещу цивилна и гражданска инфраструктура, които могат да се считат за военно престъпление“, се казва в съвместно изявление на правителствения портал на Обединеното кралство.

Участниците в срещата заявяват, че действията на Русия са насочени към нарушаване на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и представляват незаконен опит за анексия на териториите на Украйна. В същото време те изразиха готовност да продължат да доставят оръжие и военна техника на Украйна не само за да се противопостави на руската агресия, но и за да успее да освободи цялата територия на страната в границите от 1991 година от руските войски.

"Ново ниво на необходимата бойна способност може да бъде постигнато само чрез комбиниране на основни бойни танкови единици под прикритието на противовъздушни и противоракетни оръжия, които ще действат съвместно с дивизионни артилерийски групи, а също и при по-нататъшно високоточно огнево поразяване на руската логистика и командни пунктове в окупираните територии“, се казва в документа.

В този контекст страните поемат съвместен ангажимент за колективна доставка на военна помощ за Украйна, включително тежки танкове, тежка артилерия, средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси, бронирани машини, които ще бъдат използвани в интерес на отбраната на Украйна.

"Тази съществена подкрепа за Украйна ще дойде от нашите собствени национални способности и резерви. Това демонстрира взаимно разбиране колко трудна е ситуацията и обща готовност за незабавно увеличаване и ускоряване на помощта за Украйна. Правейки този "Талински принос“, ние ще участваме в Групата за отбрана на Украйна на 20 януари в Рамщайн и насърчаваме други съюзници и партньори да последват примера и да предоставят свои собствени пакети за помощ възможно най-бързо, за да гарантират победата на Украйна на бойното поле през 2023 г.“, се казва в съвместното изявление.

Документът частично посочва размера на отбранителната помощ за Украйна от всяка подписала страна, по-специално размера на финансовите вноски за нуждите на отбраната, някои видове оръжия и оборудване, включително танкове, бронетранспортьори, артилерия, хеликоптери, средства за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети , малки оръжия, защитно оборудване, лекарства и полеви болници.

Полша потвърди готовността си да предостави на Украйна рота от танкове Leopard 2 с боеприпаси, които могат да станат основа за формирането на по-широка "танкова" коалиция за Украйна. Обединеното кралство също потвърди готовността си да достави на Украйна рота танкове Challenger 2 с оборудване за тяхната поддръжка и ремонт, както и модерни ракетни и зенитни оръжия и боеприпаси.

В събота във военната база Рамщайн в Германия под егидата на Съединените щати ще се проведе следващото заседание на Контактната група за подкрепа на Украйна, което ще бъде посветено на координирането на усилията на международните донори, включително съюзниците от НАТО и страни партньори, при предоставянето на Украйна на координирана военна помощ, за да се гарантира правото й на самозащита срещу руска агресия, както е предвидено в Устава на ООН.