Обединеното кралство е предало на Украйна модернизирани високоточни ракети Brimstone 2, които имат обсег на изстрелване два пъти по-голям от прехвърлените преди това ракети от първо поколение Brimstone, съобщава The Daily Telegraph.

Ракетите, оборудвани с лазерна система за самонасочване, традиционно се изстрелват от ВВС на Великобритания от изтребители Торнадо и Тифун, но ВСУ използва камиони като мобилни пускови установки. Изданието отбелязва, че цената на една ракета Brimstone 2, постъпила на въоръжение в Кралските военновъздушни сили през 2016 г., се оценява на около 175 000 британски лири. Обсегът на ракета, изстреляна от самолет, е 60 км, но при изстрелване от наземни платформи е около 12 км.

По-рано Обединеното кралство изпрати в Украйна около 7000 противотанкови ракетни системи NLAW, повече от 100 бронирани машини, самоходни зенитни оръдия Stormer, оборудвани с ракети Starstreak, няколко десетки гаубици M109 и оръдия L119, реактивни системи за залпов огън M270, повече от 16 000 артилерийски снаряда и 4,5 тона пластични експлозиви.

В средата на октомври също стана известно, че британското правителство ще достави на Украйна ракети със среден обсег AIM-120 (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile, AMRAAM) за американските зенитно-ракетни системи NASAMS. Освен това Лондон обеща да обучава 10 000 украински войници на всеки четири месеца в триседмични курсове. По последни данни към днешна дата британски инструктори вече са обучили повече от 7 хиляди военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.

На 19 ноември британският премиер Риши Сунак, който посети Киев, обяви, че Лондон ще прехвърли на Киев 125 зенитни оръдия, както и специално оборудване за укрепване на противовъздушната отбрана и борба с безпилотни самолети. На свой ред Министерството на отбраната на кралството съобщи, че до средата на декември ще достави 25 000 комплекта зимни униформи, 2000 спални комплекта за изключително студено време и 150 отопляеми палатки за Въоръжените сили на Украйна като част от следващия пакет помощ.