Властите на Обединеното кралство са отпуснали 656 милиона паунда (822 милиона долара) на BAE Systems Corporation за разработване на нов изтребител в сътрудничество с Япония и Италия, съобщава Reuters.

"Новият транш за финансиране [на разработката] на бъдещия изтребител ще помогне да се комбинират технологиите и знанията на нашата страна и партньорите ни – както от Европа, така и от Азиатско-Тихоокеанския регион“, подчерта британският министър на отбраната Бен Уолъс. Очаква се до 2025 година Обединеното кралство да инвестира 2 милиарда лири (2,5 милиарда долара) в проекта.

Обединяването на програмите за разработване на ново поколение изтребител Tempest на Италия и Обединеното кралство и японския F-X в една инициатива GCAP (Global Combat Air Program) бе обявено на 9 декември 2022 г. Според изявлението, целта на проекта е да се създаде най-новият боен самолет, който да влезе в експлоатация преди края на 2035 г. Сред водещите изпълнители са британската корпорация BAE Systems, японската Mitsubishi Heavy Industries и италианската Leonardo.