Британските военни арсенали са изчерпани поради помощта за Украйна. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Люк Полард в интервю за радио LBC.

"Трябва да направим преглед на отбраната, не само като гледаме общите разходи, колко харчим за отбрана, но по-важното е за какво харчим и как го правим, защото Министерството на отбраната в миналото не винаги е харчило пари така добре, както трябва“, заяви той.

Според заместник-министъра Великобритания е постъпила правилно, като е предоставила на Украйна военна техника. Тази политика обаче "подкопава въоръжените сили" на кралството и води до "дупки" в отбраната.

Полард също така потвърди намерението на новото лейбъристко правителство да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП. В момента тази цифра е около 2,3% от БВП. В същото време заместник-министърът не уточни до коя година Великобритания планира да постигне тази цел.

Общият размер на военната помощ, предоставена от Лондон на Киев от февруари 2022 г., е около 7,6 млрд. паунда, което се равнява на 9,7 млрд. долара.

По време на юбилейната среща на върха на НАТО, която се провежда във Вашингтон, беше решено да се обяви помощ за Украйна на стойност 40 милиарда евро през 2025 г.