Младшият секретар на Министерството на отбраната на Великобритания Андрю Морисън, който отговаря за въпроси, свързани с Украйна в Камарата на общините, е заявил, че 14 хиляди украински войници са се върнали да защитават Украйна след обучение във Великобритания, пише УНИАН, позоявавайки се на Sky News.

Андрю Морисън е заявил, че Великобритания помага за разследването на военни престъпления, добавяйки: "Във всеки аспект на тази страна ние поемаме водеща роля". 

"14 000 украински военнослужещи вече са се върнали да защитават родината си след обучение. Великобритания ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, а тази година ще похарчи още 2,3 милиарда паунда (5.08 милиарда лева) за военна подкрепа за Украйна“.

Морисън допълва, че е "съвсем ясно", че Обединеното кралство води пътя в Европа.

"Както заявих във встъпителните си бележки, конференцията през юни за възстановяването на Украйна доказва, че Обединеното кралство изигра важна роля в този процес. Ние ръководихме Международния фонд за Украйна, като инициирахме и £520 милиона (1148.69 милиона лева), от които £300 милиона (662.71 милиона лева) са изразходвани, е това енаистина голямо постижение“.

През март украинските военни завършиха обучението си на танкове Challenger 2 във Великобритания. Тези танкове и обучени екипажи ще пристигнат в Украйна преди пролетното контранастъпление.

Украинските военни завършиха обучение на самоходни артилерийски установки Цезар в Дания.