До края на годината правителството на Великобритания ще публикува актуализирана версия на Цялостния преглед на въпросите на сигурността, отбраната и външната политика, става ясно от изявление от кабинета на новия премиер на страната Лиз Тръс. В документа се подчертава, че работата ще бъде съсредоточена върху противодействието на заплахи, за които се предполага, че идват от Русия и Китай.

"За да се гарантира, че дипломатическата архитектура, архитектурата на отбраната и сигурността на Обединеното кралство е в крак с нарастващата заплаха от враждебни държави, министър-председателят нареди актуализиране на Цялостния преглед“, гласи изявлението на Даунинг стрийт, в което се допълва, че предишната доктрина за отбрана и сигурност на Лондон е публикувана през март 2021 г., т.е. преди началото на войната в Украйна.

"Актуализираната стратегия ще гарантира, че инвестираме в стратегическите способности и съюзи, от които се нуждаем, за да устоим твърдо на натиска от страна на авторитарни сили като Русия и Китай. Актуализацията трябва да бъде публикувана до края на годината“, са думите на Тръс, цитирани в съобщението. В текста се уточнява, че работата ще бъде координирана от специалния съветник на британския министър-председател по външната политика и отбраната Джон Бо.

"Като инвестира правилно в отбраната, министър-председателят гарантира, че Обединеното кралство запазва позицията си на водещ играч в областта на сигурността в Европа, така че да сме готови да защитаваме мира, просперитета и свободата в света. Точно както направихме в Украйна“, отбелязват от Даунинг стрийт.

Речта на Тръс пред Общото събрание на ООН

Според кабинета на министър-председателя Тръс ще спомене това по време на изказването си на общата политическа дискусия на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, насрочена за днес. "Ние не само разработваме план, който ще позволи вътрешен растеж, но и нова програма за взаимодействие с външния свят. Ще станем по-устойчиви на външни влияния и ще изградим колективна сигурност, тъй като това е жизненоважно за свободата и демокрацията. Ще бъдем надежден, заслужаващ доверие партньор“, се казва в текста с речта на Тръс. Тя оглави британското правителство на 6 септември, а едно от предизборните й обещания  бе увеличаване на разходите за отбрана до 3% от БВП.