Властите на Великобритания, Италия и Япония възнамеряват в петък официално да обявят сключването на споразумение за съвместна разработка на изтребител от ново поколение. Това съобщава най-големият японски вестник Yomiuri.

Очаква се водеща роля в проекта да бъде възложена на японската компания Mitsubishi Heavy Industries и британската BAE Systems. От Италия в проекта трябва да участва компанията Leonardo. Първоначално се предполагаше, че американската Lockheed Martin ще бъде включена, но страните бяха принудени да се откажат от сътрудничество с нея. Според японски медии причината е нежеланието на американския концерн да предостави на Токио технологии, използвани при разработването и създаването на ново поколение изтребители.

Предполага се, че Великобритания, Италия и Япония ще произведат съвместно около 300 изтребителя, част от които ще бъдат изнесени. В тази връзка японската страна също ще бъде принудена да преразгледа някои от разпоредбите на действащото си законодателство, което де факто забранява на Токио да изнася подобни машини. През 2014 г. японското правителство официално се отказа от политиката си на ефективна забрана на износа на несмъртоносни оръжия и военни технологии, която беше в сила от близо половин век.

През януари Токио и Лондон започнаха съвместна разработка на двигател за следващото поколение бойни самолети F-X на Японските сили за самоотбрана, които се очаква да заменят многоцелевия изтребител F-2. Той трябва да остане в експлоатация през 2030 г. От британска страна в проекта участва Rolls-Royce, а от японска Ishikawajima Heavy Industries.

Цената на целия проект за разработване на изтребител, според предварителните изчисления, ще възлиза на 1,5 трилиона йени (около 11 милиарда долара). Министерството на отбраната на Япония по-рано каза, че производството на прототип F-X ще започне през 2024 г., като полетните тестове са планирани за 2028 г., а пълното производство - през 2031 г.