Министерството на отбраната на Обединеното кралство предостави актуална информация за ситуацията в Русия и заяви бунтът на "Вагнер" е най-значимото предизвикателство за руската държава в последните години, цитира The Guardian.

"В ранните часове на 24 юни 2023 г. враждата между ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин и руското министерство на отбраната ескалира в откровена военна конфронтация. В операция, характеризирана от Пригожин като "марш за свобода“, силите на групата "Вагнер" преминаха от окупирана Украйна в Русия на поне две места. В Ростов на Дон "Вагнер" почти сигурно е окупирал ключови обекти за сигурност, включително щаба, който ръководи военните операции на Русия в Украйна", заявява ведомството.

"По-нататък части на "Вагнер" се придвижват на север през Воренежска област, почти сигурно с цел да стигнат до Москва. С много ограничени доказателства за боеве между "Вагнер" и руските сили за сигурност, някои вероятно са останали пасивни, примирявайки се с "Вагнер".

"През следващите часове лоялността на руските сили за сигурност и особено на руската национална гвардия ще бъде от ключово значение за развитието на кризата. Това представлява най-значимото предизвикателство за руската държава в последно време".