"Великоалбанско“ посещение на косовския премиер Албин Курти в Тетово, където бе посрещнат като всеалбански лидер и бе развято знаме на Велика Албания, включващо територии на Македония, Черна гора и Сърбия, разбуни сериозно духовете в югоизточната ни съседка, пише скопското издание "Независен“.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски беше само един от политиците, които осъдиха митинга в чест на косовския премиер в най-големия албански град в РСМ. По думите му "националистическата иконография, която пропагандира великодържавни шовинистични идеи, разпалва етническа омраза и нетърпимост" и то в дните, когато се чества годишнината от Рамковия договор.

"Изтъкването на провокативна националистическа иконография, която насърчава великодържавни шовинистични идеи, представлява разпалване на етническа омраза и нетолерантност, което недвусмислено атакува основните принципи и ценности на Рамковия договор, както и концепцията за Македония като мултиетническа държава .

Организаторите на публичните събирания в Тетово и Чаир трябва да бъдат законово санкционирани за нарушаване на законовите разпоредби относно използването на националното знаме и химн и знамената и символите на общностите, като напълно игнорират символите на държавата. В тази насока призовавам компетентните органи да приключат предписаните процедури в най-кратки срокове", казва в реакцията си държавният глава.

Той също така осъди начина на преименуване на улица в Чаир, Скопие, на името на Адам Демачи от Косово.

"Начинът на реализиране на идеята за преименуване на улицата в община Чаир е в противоречие с принципа на демократичния дебат и зачитането на историческото наследство на всички общности в държавата. В този смисъл очаквам компетентните контролни служби да проверят дали е спазен принципът на двойното мнозинство при вземането на решението, което да включва и гласовете на общностите, които не са мнозинство в съответната община“.

Посещението на косовския премиер Албин Курти в общините Тетово и Чаир предизвика бурни реакции. Въпреки че посещението на Курти беше частно, опозицията насочи вината към правителството. Курти се срещна с някои от лидерите на опозиционните партии на албанците, но не и с държавен представител. Такива срещи дори не бяха обявени. По повод посещението бяха организирани няколко граждански събирания, както и концерт в Тетово, организиран от Общината. След концерта кметът на Тетово публикува във Facebook снимки с развято знаме с картата на т.нар. Велика Албания, а в община Чаир улицата на Втора македонска ударна бригада е преименувана на Адем Демачи. На снимката, публикувана от Билал Касами, няма нито македонско, нито косовско знаме, а само албанско – македонски кмет и косовският премиер заедно на една и съща среща са част от иконографията на друга държава.

Във вчерашната си реакция премиерът Димитър Ковачевски заяви:

"Видът иконография, видяна на събитието (в Тетово) в присъствието на висш представител на чужда държава, е неуместна и недопустима в страна-членка на ООН и страна-членка на НАТО и в тази връзка ви информираме, че СВР Тетово предприема мерки за установяване на извършителите и пълно разкриване на случая. Освен това ви информираме, че през деня кабинетът на министър-председателя се свърза с посланика на Косово в Северна Македония, относно споменатата иконография, използвана по време на частното посещение на министър-председателя на Косово в страната“.

Премиерът подчерта още, че не е съгласен с преименуването на улицата в Чаир:

"Въпреки че местното самоуправление в Северна Македония има пълната свобода при вземането на решения, които засягат общината, обаче кабинетът на министър-председателя Ковачевски посочва, че не е съгласен с преименуването на улица, която носи името на героичната Втора македонска бригада“.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ попитаха кой му осигурява охраната, ако Албин Курти е на частно посещение.

"СДСМ се преструват, че не знаят нищо, че не са виновни за нищо, както за смяната на имената на улиците, така и за посещението на косовския премиер Албин Курти. Демачи няма връзка с историята на страната, нито със Скопие, напротив, той е известен с националистическите си възгледи за чужбина. След като ДСИ и СДС също не знаеха, че косовският премиер идва на посещение в страната, тогава кой даде разрешение за неговата полицейска охрана? Ако Албин Курти беше на частно посещение в Македония, щеше ли да бъде напълно защитен от Министерството на вътрешните работи?“, реагираха от ВМРО-ДПМНЕ.