Ватиканът поддържа контакти с Москва по дипломатически канали и е готов да предложи "маса за преговори“ на Украйна и Русия, ако такова предложение дойде от страните "с доброто намерение да намерят път към мир". Това заяви в интервю за канала Mediaset-Tgcom24 секретарят по отношенията на Светия престол Пол Ричард Галахър.

"Поддържаме нормални дипломатически отношения чрез апостолическия нунций в Москва и руския посланик към Светия престол. Трябва да кажа, че тези канали работят, особено полезни са в случай на размяна на затворници. Но нищо повече, имаме повече контакти с украинските власти“, каза високопоставеният служител.

"Както Светият престол, така и лично папата бяха готови [за посредничество] от самото начало, но нямаше конкретен отговор. Ако има нужда и необходимост от нашите възможности и пространства, както сме правили исторически в миналото, папата би приел [преговорите], ако предложението дойде от страните в духа на търсене на мирен път, на диалог“, подчерта Галахър, отговаряйки на въпрос относно възможността за организиране на мирни преговори във Ватикана.

Той също така отправи призив от името на Светия престол към страните "да се вслушат в призива на народите, в страданието и да се възползват от възможността да се върнат към диалог възможно най-скоро, за да сложат край на конфликта“.