Ватиканът разпространи изявление, в което обявява, че транссексуалните хора, като всеки друг вярващ, може да бъдат кръщавани, да бъдат кръстници и свидетели на сватби в Римокатолическата църква, предава Associated Press.

Според уточнението човек, който е бил подложен на хормонална терапия и е претърпял операция за смяна на пола, може да бъде кръстен като останалите вярващи, но при условие, че "няма ситуации, които биха могли да предизвикат публичен скандал или дезориентация сред вярващите“. При спазването на тези условия всеки транссексуален човек може да стане кръстник или кръстница.

Дикастерията посочва, че транссексуален, както и хомосексуален, може да бъде свидетел по време на сватбена церемония. Но за да бъде кръстено дете, отгледано в хомосексуално семейство, трябва да има "основателна надежда, че то ще получи образование за католическата религия“.

"Папа Франциск многократно е казвал, че църквата не е митница, особено по отношение на кръщението. Вратата не трябва да се затваря за никого“, се посочва в текста. В същото време Дикастерията подчертава, че всяка ситуация трябва да се разглежда отделно, за да се запази ценността на църковното тайнство.