Кардиналът-държавен секретар на Ватикана Пиетро Паролин заяви, че предложението на френския президент Еманюел Макрон Европа да изпрати сухопътни войски в Украйна, отваря "плашещ сценарий", предава Vatican News.

В понеделник Макрон обяви нови стъпки за подпомагане на Украйна в борбата ѝ срещу руското нашествие, като заяви, че не изключва възможността за разполагане на западни войски за постигане на европейската цел за победа над Москва.

"Това е наистина плашещ сценарий", заявява кардинал Паролин в кулоарите на събитие във Ватикана, "защото ще доведе до ескалация, която винаги сме се опитвали да избегнем. Това е сценарий, който не бих нарекъл апокалиптичен, защото може би това е преувеличена дума в този момент, но със сигурност е страшен", добавя той.

Запитан за възможните причини за предложението на Макрон, той заявява, че вероятно това е така, защото след две години война все още "няма изгледи за решение на хоризонта, било то военно или чрез преговори".

"Би било идеално наистина да намерим начин да накараме двете страни да започнат да разговарят и да водят диалог", добавя кардинал Паролин. "Вярвам, че ако разговаряме, ще бъде намерено решение."