В интервю за хъратската телевизия HRT 1 заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар увери, че вижда "повод за оптимизъм“ в новия френско-германски план за преговори между Белград и Прищина.

"Все още сме в самото начало, но виждам някои положителни реакции и от двете страни. Реалността е, че по време на настоящата криза Европа не трябва да поддържа замразен конфликт в рамките на своите граници. Това, което правим, е да използваме това предложение (т.нар. френско-германско) като платформа за намиране на решения, които работят и за двете страни; решения, които отварят евроатлантическия път, защитават малцинствените общности и наистина отварят възможности за икономически връзки, така че мисля има повод за оптимизъм", коментира американският дипломат.

Той добави, че САЩ подкрепят Прищина във всичко и виждат "добър партньор" в лицето на Косово.

В понеделник сръбският президент Александър Вучич призна, че страната му е била принудена да избира между изолация и съгласие с всички точки от новия френско-германски преговорен план, който включва влизането на Косово в ООН. Освен това Западът заплашва да спре процеса на европейска интеграция на Сърбия, инвестициите и да наложи санкции, ако Белград не приеме условията на плана.

Специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар, съветниците по външна политика и сигурност на президента на Франция и канцлера на Германия Еманюел Бон и Йенс Пльотнер, и дипломатически съветник на президента на Италия Франческо Тало представиха т.нар. френско-германския план за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. Държавният глава на западната ни съседка нарече тези преговори "най-трудните от всички, които сме водили" и обяви готовността си да приеме концепцията на плана, но с известни резерви.