САЩ са готови да облекчат санкциите срещу Иран, ако управляващите в Техеран прекратят доставките на дронове за Русия, съобщава британският вестник The Financial Times, като се позовава на дипломатически източници от Вашингтон и Техеран. 

По данни на редакцията американските власти са инициирали съответната дискусии на два пъти – в Катар и Оман. Исканията на САЩ са Иран да спре доставките за Москва не само на безпилотни летателни апарати, но и на резервни части за тях.  

На официално ниво Техеран отрича сътрудничеството си с Русия при снабдяване на армията и с дронове. Въпреки това, само думите не са достатъчни за Вашингтон – официалните лица там очакват "по-конкретни стъпки" от Иран, подчерта представител на Техеран пред FT.

САЩ също настояват близкоизточната страна да възобнови сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и да откаже да обогатява уран над 60%.

Ако тези условия бъдат изпълнени, Белият дом е готов да обещае, че няма да налага нови санкции срещу Иран (изключенията се отнасят само за сферата на човешките права) и няма да упражнява строг контрол върху вече приетите петролни ограничения.

По-рано стана известно, че Иран е намерил начин да заобиколи санкциите срещу забраната за износ на резервни части, необходими за производството на дронове камикадзе Shahed. Именно с такива Техеран снабдява руската армия.

Американският вестник The Wall Street Journal твърди, че иранците са се научили да копират редица части от японската електроника. Две такива копия са открити в един от свалените в Украйна ирански дронове. Медиите предполагат, че Техеран може да е създал собствено производство на японски части.