Представители на американските власти са информирали украинските си колеги, че Вашингтон няма да изпрати ракети ATACMS с обсег до 300 км като военна помощ на Киев, тъй като самите САЩ не разполагат с излишък от тези оръжия, съобщава изданието Politico.

Източници на редакцията поясняват, американската страна обяснява решението си с факта, че изпращането на подобен вид ракети на Киев ще доведе до изчерпване на американските арсенали и ще подкопае бойната готовност на армията на САЩ в случай на бъдещи конфликти.

"Като част от всеки пакет, ние винаги оценяваме собствената си бойна готовност и собствения си арсенал, като същевременно предоставяме на Украйна това, от което се нуждае на бойното поле“, каза говорител на Пентагона пред изданието. "Има други начини да се дадат на Украйна необходимите способности за поразяване на цели“, добави той.

По-рано Reuters съобщи, че САЩ са се съгласили да изпратят на Украйна ракети с прецизно насочване GLSDB, способни да поразяват цели на разстояние до 150 км, но са отхвърлили исканията за доставка на ракети ATACMS с обсег до 300 км.

Министерството на отбраната на САЩ обяви на 3 февруари отпускането на пореден пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 2,175 милиарда долара, който включва, наред с други оръжия, и GLSDB. Според Пентагона общо от началото на войната в Украйна САЩ са отделили над 29,3 милиарда долара за военна помощ на Киев.