Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън тайно поднови преговорите с Иран за освобождаване на затворниците му в Техеран и ограничаване на развитието на ядрената му програма, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Американски и ирански служители разкриха пред репортери, че след като двете страни са възобновили контакта, Вашингтон е одобрил плащане от 2,5 милиарда евро от иракското правителство за внос на иранска електроенергия и газ. Според изданието по-рано тези пари са били замразени от икономическите санкции на САЩ.

Официални лица в Съединените щати обаче описаха прехвърлянето на средства като рутинен въпрос, който не включва дискусии. Според тях подобни средства са били емитирани и преди, но не в евро, а в местна валута.

Опитът на САЩ да възобнови контактите има за цел да намали напрежението, което рязко се повиши след новината, че Иран е постигнал значителен напредък в обогатяването на уран и е прехванал някои петролни танкери в Персийския залив.

В същото време Иран се фокусира върху връщането на приходите от иранската енергия. Длъжностни лица многократно са свързвали възможното освобождаване на американски затворници с получаването на достъп до 7 милиарда долара, държани от ирански фондове, съхранявани в Южна Корея, и също така са поискали достъп до парите от доставките на газ и петрол, съхранявани в Ирак.

В материала се посочва още, че администрацията на американския президент се стреми да скрие факта на преговорите с Иран, тъй като дори неофициалното споразумение за отстъпки по отношение на санкциите ще бъде подложено на критика. Това е особено критично в навечерието на президентските избори в САЩ, където републиканците и някои демократи в Конгреса се противопоставят на сделката с Иран.