Парламентът на Полша се готви да приеме законодателни промени, които ще отменят наказателното преследване срещу воюващи в Украйна граждани на страната, съобщава изданието Interia.pl, като се позовава на депутати от Сейма.

"Няма нужда да чакаме, има общо съгласие“, твърди Михал Ях, ръководител на парламентарната комисия по отбрана. "Искаме да приемем законопроекта на следващата сесия на парламента. Имаме подписи на депутати от всички партии. Така че не виждам проблеми“, коментира Ях пред изданието.

Така Варшава планира да приеме поправка в Наказателния кодекс, премахваща наказанието от три месеца до пет години затвор за служба в чужда армия без съгласието на Министерството на отбраната на Полша.

"На практика досега след завръщането им в родината за поляците, които са воювали, предстои болезнено разследване, въпреки че цялата ситуация може да бъде избегната. Какво предлага документът? Ние въвеждаме премахване на наказателно преследване, т.е. няма да наказваме поляците, които воюват в Украйна. Тези хора попадат в три групи. Някои от тях не са отишли да воюват, защото например имат украинки за жени и деца, живели са в Мариупол или Харков и срещу тях е извършена агресия. Има и такива, които са отишли на фронта по зов на сърцето. И третата група – това са поляците по договор", обяснява Кшищоф Квятковски.

Според Interia.pl петима полски граждани са загинали в боевете в Украйна.