Полските власти са поискали официално разрешение от правителството на ФРГ за доставка съветски бойни самолети за Украйна, получени от Варшава от складовете на бившата ГДР, съобщава DPA, позовавайки се на източници в кабинета в Берлин.

Става дума за многофункционалните изтребители МиГ-29, които Германия е прехвърлила на Полша след обединението на страната. Варшава е длъжна да поиска разрешение от Берлин в случай на по-нататъшно прехвърляне на самолетите. Германското правителство увери, че ще отговори на искането "възможно най-скоро".

Германският вестник Der Tagesspiegel на свой ред съобщава, че официален Берлин ще даде отговор на запитването на Варшава още в рамките на днешния ден.

През 2002 г. федералната република продаде на Полша 23 МиГ-29 от запасите на бившата ГДР. Според полската страна сега тя разполага с "около дузина" от тези изтребители.

В началото на април представителят на полския президент по международните въпроси Марчин Пшидач заяви в ефира на радио RMF, че властите на страната са предали няколко изтребителя МиГ-29 на Украйна.