Полските власти смятат за стратегическа грешка провеждането на каквито и да е дискусии за предоставяне на гаранции за сигурност на Русия. Това заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски при пристигането си на заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри, предава ТАСС.

Според него по време на дискусията на 12 декември "ще бъде изключително важно да се оцени ситуацията и действията на целия ЕС и НАТО".

"Изключително важно е да не се оставяте да бъдете въвлечени по никакъв начин в аргументи, че Украйна уж трябва да се откаже от някаква част от територията си или че Русия има право да очаква гаранции за сигурност от всеки. Дискусии от този тип са стратегическа грешка", вярва Яблонски.

Според представителя на полското външно министерство "днес не Русия има нужда от гаранции за сигурност, а Европа има нужда от гаранции за сигурност от Русия. Днес ще говорим много за това", добави той.

По-рано френският президент Еманюел Макрон в интервю за телевизионния канал TF1 след посещението си в Съединените щати заяви, че бъдещата архитектура на европейската сигурност трябва да осигури гаранции за Русия. Според него този въпрос ще бъде част от дискусиите за мир, така че трябва да се помисли как Франция и ЕС могат да защитят своите съюзници и в същото време да осигурят на Русия гаранции за сигурност в момента, когато се върнат на масата за преговори . В същото време Макрон подчерта, че не вижда военни варианти за разрешаване на украинския конфликт и каза, че единственият изход от тази ситуация е чрез преговори.