Китайският външен министър Ван И е заявил на американския си колега в понеделник, че Съединените щати трябва да спрат да се опитват да сдържат и потискат Китай и да избягват да създават пречки пред отношенията между двете страни, предава Reuters.

Ван И е подчертал също, че контролът върху износа, който Вашингтон наложи на Китай, сериозно накърнява законните му права и трябва да бъде коригиран, според изявление на китайското външно министерство.

По време на разговора Блинкен е повдигнал темата за войната в Украйна и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност и икономическата стабилност, се казва в отделно изявление на Държавния департамент на САЩ.

Съединените щати многократно са подчертавали необходимостта от поддържане на отворени линии за комуникация между двете страни, но също така наскоро подчертаха последиците, ако Пекин подкрепи инвазията на Русия в Украйна.

Блинкен също обсъди с китайския си колега необходимостта от отговорно управление на отношенията между САЩ и Китай, според изявлението.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза на брифинг в понеделник, че разговорът, който според него е продължил около 70 минути, е бил продуктивен и професионален.

"Всяко мнение, че нашата политика е насочена срещу Китай или която и да е друга страна по света, не е вярно. Вярно е, разбира се, че имаме дълбоки разногласия с КНР (Китайската народна република) в редица области“, отбеляза говорителят на американското дипломатическо ведомство.

Той добави, че САЩ не са чули нищо ново от Ван за подхода на Китай към войната на Русия.

Миналата седмица президентът Джо Байдън каза, че Съединените щати не търсят конфликт с Китай, а президентът Си Дзинпин посочи, че Китай е готов да работи със Съединените щати, за да намери начини да се споразумеят в полза и на двете страни.

Забележките идват преди срещата на върха на Г-20 в Бали следващия месец, на която двамата лидери биха могли потенциално да се срещнат.

Прайс каза, че няма актуална информация дали Блинкен и Ван са обсъждали перспективите за среща Си-Байдън.