Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни заяви, че е провел телефонни преговори с главата на Комитета на началниците на щабове на ВС на САЩ Марк Мили, в хода на които е подчертал, че украинските военни "няма да приемат никакви преговори“, ако Русия не се изтегли от всички окупирани територии, съобщава самият Залужни в своя Телеграм-канал.

"Той ни увери, че ще се борим, докато имаме сили. Нашата цел е да освободим цялата украинска земя от руска окупация. Няма да спрем по този път при никакви обстоятелства. Украинските военни няма да приемат никакви преговори, споразумения или компромисни решения. Има само едно условие за преговори - Русия трябва да напусне всички завзети територии“, пише главнокомандващият ВСУ.

"Запознах американския си колега с оперативната обстановка и приоритетните нужди на Силите за отбрана. Обстановката на фронта е стабилна и овладяна“, пише още Залужни. "Ние внимателно следим действията на противника на границата с Република Беларус и изграждаме надежден щит за защита на Украйна от север. Силите за отбрана, въпреки яростната съпротива на окупационните войски, продължават настъпателните действия в Харковско направление. Противникът активно атакува по линиите Богоровка-Соледар-Бахмут-Майорск и Авдиевка-Опитно-Водяне-Писки-Марьинка-Павливка, но не постига успех. Удържаме отбраната благодарение на устойчивостта на нашите напреднали части и боеспособни резерви. В Херсонското направление извършваме стабилизиращи действия и укрепване на отбранителните рубежи“.

Освен това Залужни подчертава, че "Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна продължава да концентрира усилията си за постигане на стратегически задачи за стабилизиране на обстановката в определени оперативни райони, провеждайки по-нататъшни настъпателни действия с цел деокупиране на цялата страна и предотвратяване на вражески пробиви в зоните на вероятно нападение“.