В момента отбраната на Бахмут от украинските сили продължава. Няма видими признаци за напускане на града от гарнизона на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Въпреки това "вагнеровците“ пробиват позициите на украинските формирования, като вече контролират около 80% от населеното място, пише "Рибар“ в последната си сводка за най-горещата точка от руско-украинската война.

Прехвърлянето на отбраната на фланговете на Бахмутското направление на десантните войски на редовната армия е освободило значителни ресурси от щурмови части на "Вагнер“, което е направило възможно увеличаването на натиска в самия град, отбелязва Telegram-каналът.

В чертите на града, щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер" са овладели изцяло района на Алеята на розите, както и Народния дом и са навлезлиа в улиците Крайная и Оборона.

В централната част на града продължават ожесточените боеве до лифта и ж.п. гарата. В някои райони "вагнеровците" вече са пресекли железопътната линия.

На юг руските щурмови отряди се бият близо до автогарата, атакувайки вражески опорни точки по ул. Космонавти близо до хотел Транзит.

Съгласно данните на "Рибар“, едно от подразделенията на 227-ми батальон от 127-ма бригада на териториалната отбрана на ВСУ е напуснало една от позициите близо до жп гарата. Подкрепления от Часов Яр са разположени в западните покрайнини, за да подсилят отбраната.

Интензивните боеве продължават и по улица Корсунски на юг. В триъгълника Чайковски-Корсунски и северно от Самолета ВСУ упорито държат мощен укрепен район, използвайки многоетажни сгради като опорни точки, пишат още от Telegram-канала.

Едновременно с това украинският Telegram канал "Резидент“ съобщава, позовавайки се на свои източници в администрацията на държавния глава, че Володимир Зеленски, на събрание на Ставката на върховния главнокомандващ, е поискал да се организират контраудари край Бахмут.

Сега командващият Сухопътните сили на ВСУ Александър Сирски има задачата да разблокира Бахмут и да отхвърли руската армия. Градът трябва да бъде задържан до началото на контранастъплението.

Според последните данни в украинския сегмент на Telegram, ВСУ отстъпват организирано.

Украинските сили изпитват значителни затруднения със снабдяването.

Заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Алексей Громов, от своя страна, заяви, че руските сили в Бахмут продължават настъплението си в централната част на града и се опитват да го обкръжат от север и юг, щурмувайки Богдановка и Хромово.

Ежедневно Руската федерация прави 40-50 опита за нападение и повече от 500 атаки в този участък, използвайки цялата гама оръжия, отбелязва той.

Според Громов, за укрепване на руската групировка в Бахмут са прехвърлени част от силите и средствата на Авдеевското направление.

На кадрите: контролирано взривяване на една от напуснатите от ВСУ високи сгради в Бахмут, за която Telegram каналът "Украина 24/7" твърди, че вече е била заета от части на "Вагнер".