Ключовото събитие от руско-украинската война във вторник беше масираният удар по Киев, в резултат от който бе унищожена една зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, а още една е получила повреди, но е оцеляла, пише "Рибар“ в хрониката си за военните действия за изминалия ден.

Едновременно с това, съгласно данните на Telegram-канала, щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са превзели два укрепени района на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Бахмут – "Конструктор“ и "Гнездо“. Останалите подразделения на украинските формирования града в момента са се концентрирали в района "Домино“.

Една унищожена и една повредена Patriot

В нощта срещу вторник руските войски нанесоха масирани удари срещу цели на украинската армия в Киев, използвайки дронове и различни видове ракети.

В рамките на опита за отблъскване на руския удар въоръжените сили на Украйна активно използваха системи за противовъздушна отбрана, като изстреляха 32 противоракети. Компонентите на изстреляните противовъздушни ракети обаче паднаха направо върху улиците и попаднаха в обективите на фотографите. Кадрите на фрагментите от боеприпаси позволиха да се определи типът ракети, използвани от украинските формирования в онази нощ: те се оказаха американската PAC-3 Cost Reduction Initiative (CRI), както показват характерните конструктивни елементи.

Тези високоскоростни прехващачи бяха тествани за първи път през 2011 г. и се използват от 16-зарядни пускови установки M902 на американския комплекс MIM-104 Patriot. Останките от тези снаряди, намерени по улиците на Киев, обективно потвърждават предаването на най-новите системи за противоракетна отбрана на въоръжените сили на Украйна.

И все пак, пише "Рибар“ тези оръжия не са панацея: руските войски унищожиха поне една пускова установк news pic 2
©
а на зенитно-ракетната система Patriot в Киев. Telegram каналът дори успява да установи точното местоположение на противовъздушната батарея. Най-малко две пускови установки са били разположени на летището Жуляни, където удари "Кинжал“.

Източници на "Рибар“ от ВСУ споделят подробности за унищожаването на системата за противовъздушна отбрана Patriot на летище Жуляни. Общо в позиционния район е имало три пускови установки. Едината е унищожена, втората е сериозно повредена, но оцелява. Третата пускова установка е избегнала повреда. Две установки са били една до друга, а третата - зад сградата. Руският "Кинжал" е ударил между инсталациите, но по-близо до първата: имало е детонация на горивото. Парчета от първата системата и парчета пръст/асфалт са надупчили втората.

Американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на свои източници, всъщност потвърди, че по време удара ВС на РФ са успели да поразят пусковата установка на американския комплекс в Киев.

Обстановката на фронтовата линия и бойните действия

Съгласно информацията на "Рибар“, на Старобелското направление артилерията на 20-та руска общовойскова армия е нанесла втори удар по моста през Макеевка в района между Сватово и Кременная. Обектът е използван от ВСУ за прехвърляне на подкрепления и доставка на боеприпаси. Вследствие на удара конструкцията е със сериозни щети.

На Бахмутското направление щурмовите отряди на ЧВК Вагнер са успели да превземат два от трите останали украински укрепени района в западните покрайнини на града. ВСУ продължава да държи укрепения район "Домино“ и малка част от частния сектор в близост до паметника на самолета. Информацията за мащабно придвижване в града беше потвърдена от ръководителя на частна военна компания Евгений Пригожин.

Освен това, както пише Telegram каналът, се е потвърдила информацията, че украинските формирования са успели да отблъснат въоръжените сили на РФ и да укрепят предмостието на източния бряг на канала Северски Донец-Донбас на юг от Красное (Ивановски).

Освен това руските вой
©
ски са разрушили два моста при Часов Яр и Хромово. Това ще усложни прехвърлянето на жива сила и техника на ВСУ на предната линия.

Продължават ожесточените боеве в Мариинка на Донецко направление. Според някои съобщения 79 одшбрд на ВСУ се изтеглят от града след големи загуби. Като цяло ситуацията на този участък от фронта не се промени съществено.

Политически и други събития

Германският производител на безпилотни летателни апарати (БПЛА) Quantum-Systems GmbH ще прехвърли 105 разузнавателни дрона Vector на ВСУ. Дроновете ще бъдат изпратени като част от нов пакет военна помощ за Украйна, обявен от германското министерство на отбраната на 13 май. Той ще бъде най-големият в историята на украинския конфликт: цената на оръжията ще бъде почти 3 милиарда долара, което е приблизително равно на общия обем на всички предишни доставки от Германия от 24 февруари 2022 г.

Освен това полският партньор на "Укроборонпром" PGZ планира да увеличи пет пъти производството на боеприпаси за нуждите на украинската армия. Великобритания от своя страна планира да изпрати стотици дронове камикадзе с голям обсег на действие в Украйна.

Представители на министерството на енергетиката на Украйна заявиха, че страната разполага с критично малък собствен запас от гориво и без западни доставки може да издържи само 10 до 30 дни.

Ръководителят на ГУР на Украйна Кирил Буданов отчасти призна ролята на украинското разузнаване в ликвидирането на значими руски медийни личности, които активно подкрепят военната интервенция в Украйна.