Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще се сражават за Бахмут "до края“ и вече са създали четири групировки, които да блокират руските сили. Това заяви основателят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгени Пригожин, чиито бойци играят основна роля от руска страна в битката за ключовия град, предава ТАСС.

"ВСУ създадоха няколко групировки: една групировка в Славянск – 67-а бригада, втора в Северск – 81-ва и 66-а бригада, една групировка в Часов Яр и една групировка в Константиновка. <...> ВСУ ще се бие за Артьомовск до края и това е очевидно и ние също трябва да си свършим работата докрай“, заяви Пригожин, цитиран от Telegram канала на неговата пресслужба.

По думите му руските сили блокират Бахмут. Според него, за да деблокират града, украинските военни ще трябва да блокират доброволчески отряди, но това няма да стане, ако руските сили бъдат прикрити от фланговете.

На 1 март Пригожин заяви, че десетки хиляди бойци наВСУ оказват яростна съпротива в Бахмут.

Градът се намира в контролираната от Киев част от Донецка област и е важен транспортен възел за снабдяването на украинската групировка войски. За града се водят ожесточени битки.