Основателят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгений Пригожин публикува видео съобщение чрез пресслужбата си сутринта на 9 май, в което заявява: ЧВК получи само 10% от заявеното количество боеприпаси, те ще стигнат до средата на ден на 9 май, на 10 май ЧВК ще напусне Бахмут, ако няма нови постъпления, пише "Коммерсанть“.

Новото видео е с продължителност около 30 минути. Първо Пригожин в стая с лист в ръка говори за ситуацията с боеприпасите, а след това се показва как той обикаля части на "Вагнер“ в Бахмут и пита бойците за броя на снарядите, които имат.

На една от позициите Пригожин казва, че руският президент Владимир Путин е разбрал, че ЧВК имат сериозен недостиг на снаряди, във връзка с което е дал заповед "да се осигурят всички нужди в пълен размер“. "Дадоха до утре (9 май) до обяд“, "ако издържим половин ден, добре е, ако не на 10 (май) се изтегляме“, заяви той.

Във видеото Пригожин отбелязва още, че 72-ра бригада на МО е напуснала единия фланг. По време на огледа на позициите един от бойците на ЧВК докладва, че са останали "3 км от южния фланг“, а на ЧВК остават "2 км за превземане“. В началото на видеото Пригожин казва, че са успели "някак“ да покрият фланга.

"Днес те (ВСУ) разкъсват фланговете. Те се прегрупират в Запорожие. В близко бъдеще ще има контранастъпление“, заявява Пригожин и отново призова ЧВК да бъдат напълно осигурени с боеприпаси.

На 5 май Евгений Пригожин обяви, че на 10 май бойците му ще напуснат позициите си в Артемовск поради липса на боеприпаси и големи загуби, а също така разкритикува Министерството на отбраната. След това ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров предложи на президента Владимир Путин частите "Ахмат" да бъдат предислоцирани на позициите на ЧВК "Вагнер". На 7 май г-н Пригожин заяви, че на неговите части са били обещани толкова оръжия, колкото са необходими. На 8 май Кадиров заяви, че все още има недоизказани неща с командването на ЧВК, но обеща проблемите да бъдат разрешени.