Щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ вече имат пълен контрол върху територията на хотел "Транзит“ и са отхвърлили украинските формирования от позициите край железопътната гара и по самата жп линия. Едновременно с това Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са предприели няколко опити за контраатаки в района на Елеватора, но не са имали успехи, пише "Рибар“ в последната си сводка за действията в най-горещата точка от руско-украинската война.

Позицията на ВСУ в Бахмут се е усложнила сериозно и в най-близко бъдеще, ако сегашният натиск се запази и няма опити за контраатака от Славянск и Часов Яр, украинците ще бъдат напълно изтласкани от града, оценяват от Telegram канала.

Съгласно информацията, на север "вагнеровците" настъпват по улиците Леваневски, Оборона и Победа. Сега боевете се водят за района на гаражите, разположени от улица Леваневски до Чайковски на юг. Територията е оборудвана със сериозна система от инженерни прегради, което усложнява нейното нападение.

Движейки се от сградата на социалната служба на улица Победа, руските щурмови отряди са разширили контролната зона на юг от водоема и се придвижват по-нататък към Хромово.

Както пише "Рибар“, руските войски успешно са пробили отбраната на 93-та механизирана бригада от ВСУ на магистралата Хромово-Часов Яр. В момента се водят ожесточени боеве точно на пътя и край близкия горски пояс.

Тази информация бе повторена и от представител на руските власти в Донецк, според когото "капакът на котела" в Бахмут е бил затворен.

Според данните на Telegram канала, допълнителни подразделения на ВСУ са прехвърлени в Краматорск. В градът е забелязано струпване на хора и техника. А в Новодмитровка, близо до Константиновка, е оборудван позиционен район за РСЗО HIMARS.

Едновременно с това украинският Telegram канал "Резидент“ съобщава, позовавайки се на свои вътрешни източници, че на проведената в петък Ставка на върховния главнокомандващ командващият украинската групировка в Донбас Александър Сирски е доложил на президента Володимир Зеленски за пълната загуба на контрол над основния път за снабдяване на гарнизона в града.

Командирът на сухопътните сили на ВСУ е отбелязал, че очакваните през следващите две седмици дъждове ще затруднят още повече използването на полетата.

Също така, според "Резидент“, на Ставката главнокомандващият ВСУ Валери Залужни е предложил да се отложи контранастъплението за през лятото заради проблеми с подготовката на операцията.

Залужни вярва, че Бахмут вече не може да бъде спасен, а загубата на резерви е била авантюра на Сирски. Сега, според него, ВСУ трябва да се концентрират върху контранастъплението и да пази резервите си.

Интерактивна карта на ISW показа на графика как се развиват боевете за Бахмут от септември миналата година.