Германският автомобилен производител Volkswagen AG, който е и най-големият в Европа, обмисля затваряне на заводите си на континента и преместване на производството извън Европейския съюз, ако трудностите с доставките на газ продължават. Това съобщи Bloomberg в петък, позовавайки се на ръководителя на отдела за покупки на компанията Ген Ву.

"Като средносрочни алтернативи [на сглобяването в ЕС], ние ще се съсредоточим върху по-голяма локализация [на производството], преместване на капацитетите, намиране на технически алтернативи по линия на решенията, използвани за преодоляване на ефектите от недостига на полупроводници и други скорошни прекъсвания във веригите за доставки“, обясни той. Компанията планира да приложи тези мерки, ако трудностите с доставките на газ продължат за "дълъг период след края на следващата зима“, отбелязва агенцията. В този случай големите заводи на Volkswagen в Германия, Чехия и Словакия, както и енергийната инфраструктура на компанията в Южна Европа ще бъдат застрашени от затваряне, заключава агенцията.

Заводът на Volkswagen във Волфсбург е световното седалище на марката и един от най-големите производствени заводи в света по отношение на площта - малко под 6,5 милиона квадратни метра.