Всички зенитно-ракетни комплекси, доставени в Украйна, носят бойно дежурство и защитават въздушното пространство, но не са достатъчни за покриване на целия периметър. Това заявява Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, цитиран от кореспондент на Укринформ.

"Що се отнася до наименованията на номенклатурата на оръжията, които получаваме от нашите западни партньори, тук остава (да имаме) само SAMP/T и F-16, ако говорим за ВВС. Но от друга страна, този вид оръжие, което получаваме, вече работи в Украйна. Повярвайте ми, всички налични западни оръжия в една или друга степен работят за нашата победа. Имам предвид тези зенитно-ракетни системи, които получаваме. Но те не са достатъчни. Разбираме, че да кажем, че IRIS-T и Patriot са в Украйна, е доста добра новина за нас, но все още имаме нужда от много повече от тях“, подчерта Игнат.

Той отбелязва, че Украйна е една от най-големите държави в Европа и с помощта на наличните в момента системи не е възможно да се покрият всички направления: "Украйна се нуждае от много повече от тях“.

Медията припомня, че сутринта на 1 май руските войски нанесоха ракетен удар срещу Украйна.

Силите за противовъздушна отбрана и средствата на ВВС на Въоръжените сили на Украйна унищожиха 15 от 18 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/Х-555 .

По предварителни данни противовъздушната отбрана е унищожила всички вражески ракети и БПЛА над Киев.

В Павлоградски район на Днепропетровска област в резултат на обстрел са ранени 25 души, включително три деца.