Самолетът на полската гранична охрана, участващ в мисията на Frontex, над Черно море е бил приближен три пъти от руски изтребител, който е извършил агресивни и опасни маневри, съобщи говорителят на полските ВВС лейтенант Анна Михалска, цитирана от RMF24. 

"Събитието е станало в петък около 13 : 20 ч. (12 : 20 ч. българско време) в международното въздушно пространство. По време на инцидента полският екипаж временно губи контрол над самолета и губи височина", съобщават от медията.

Министерството на националната отбрана на Румъния е съобщило, че "агресивните и опасни маневри, извършвани многократно от изтребителите на Руската федерация в близост до полския самолет, са причинили висока турбулентност и затруднения в управлението на машината".

Два изтребителя на румънските военновъздушни сили и два изтребителя на испанските военновъздушни сили, действащи като част от бойната служба на въздушната полиция, са били вдигнати по тревога от Съвместния център за въздушни операции на НАТО в Торехон. Те са били готови да се намесят при първа възможност, но се оказа, че няма нужда от това.

Екипажът от Полша, както съобщават от румънска страна, се е държал спокойно и професионално в ситуацията, безотговорно създадена от руския пилот. Поляците катапултираха след първоначална загуба на височина, причинена от маневрите на Су-35 и кацнаха безопасно на летище Михаил Когълничану около 13:50 часа. В резултат на инцидента никой от членовете на екипажа на полския самолет не е пострадал.

"Румънските власти са в контакт с Frontex и полските власти, за да установят всички обстоятелства около инцидента. Агресивното поведение на военен самолет, принадлежащ на Руската федерация, спрямо невъоръжен самолет, изпълняващ мисията на Frontex за наблюдение на миграционните рискове в Черноморски басейн е абсолютно недопустимо. Този инцидент е поредното доказателство за провокативното поведение на Руската федерация в Черно море“, съобщава Министерството на отбраната на Румъния в свое комюнике.

Полският самолет L410 UVP-E20 е в Румъния от 19 април до 17 май 2023 г. в рамките на многоцелевата морска операция "Западно Черно море – 2023“, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

"Западно Черно море 2023“ е съвместна операция, ръководена от Румъния и координирана от Frontex. Полша, Испания и Швеция също участват в операцията заедно с две агенции на Европейския съюз. Планираната до средата на декември тази година операция е насочена към противодействие на нелегалната миграция, незаконен риболов, замърсяване на морето и други видове трансгранична престъпност в Черноморския регион. Операция "Западно Черноморие“ се провежда ежегодно от 2019 г.