Украинските военни съобщават, че са свалили 10 руски военни самолета в рамките на няколко дни, което е рязко увеличение спрямо предходните месеци, пише британската агенция ВВС.

Твърдението идва въпреки недостига, който изпитват украинските сили поради забавянето на западните доставки.

Украйна твърди, че от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. са свалени общо 342 руски самолета и 325 хеликоптера.

Тези цифри не могат да бъдат проверени по независим начин. Русия не е коментирала данните, посочва британската медия.

"Още един! В допълнение към този от сутринта!" Генералният щаб на Украйна съобщи в публикация във Facebook в следобеда на 27 февруари.

"Упс, пак го направихме!" - пошегува се украинското министерство на отбраната в X (известен преди като Twitter). "И сега това са 10 унищожени руски самолета за 10 дни!"

Според командира на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук последните два свалени руски самолета са бомбардировачи Су-34 - и двата свалени в източната част на страната.

"Като се имат предвид такива загуби на изтребители и специални самолети, руснаците трябва да се замислят и да спрат авиационните си месомелачки поне за известно време", е допълнил Олешчук.

Генерал Олешчук е визирал руската военна тактика, която се характеризира с голям брой войници, хвърлени в битка, без да се съобразяват със загубата на жива сила.

Украйна твърди, че е свалила някои от най-добрите самолети, с които разполагат руските военновъздушни сили между 17 и 27 февруари.

Сред тях е изключително сложен и рядък военен шпионски самолет А-50. Ако това се потвърди, това ще бъде вторият А-50 свален за малко повече от месец, което е неприятна загуба за Русия и значителна победа за Украйна.

Другите руски самолети, които Украйна твърди, че е унищожила за този период, са седем Су-34 и два изтребителя С-35.

Едно от оръжията, които Украйна вероятно е използвала, е доставяната от САЩ ракета земя-въздух Patriot.

По-големият брой руски самолети, за които се твърди, че са били свалени напоследък, предполага, че "Украйна е по-агресивна, като рискува да изстрелва ракети Patriot близо до фронтовата линия, за да атакува руски самолети", е заявил пред ВВС Джъстин Бронк, старши научен сътрудник в базирания в Лондон изследователски институт RUSI.

Неотдавнашният ръст има редица потенциални обяснения, включително увеличено разполагане на такива самолети от страна на Русия и по-ефективни системи за противовъздушна отбрана, използвани от Украйна.

Но без точна информация за ресурсите, разположени на бойното поле, може да е трудно да се обясни напълно увеличаването на украинските претенции.