Най-големият шпионски скандал в Австрия от десетилетия насам започна с ареста на бивш служител на вътрешната сигурност и доведе до множество обвинения, пише ВВС.

61-годишният Егисто Отт беше задържан в края на март по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Според австрийска полицейска заповед от 86 страници, получена от австрийски и германски медии, Отт е заподозрян в предаване на информация на Ян Марсалек, избягалия изпълнителен директор на фалиралата германска фирма за разплащания Wirecard.

44-годишният Марсалек, също австрийски гражданин, е издирван от германската полиция за предполагаема измама и се смята, че понастоящем се намира в Москва, след като през 2020 г. избяга през Австрия.

В неотдавнашен доклад на група европейски вестници се посочва, че той е бил вербуван от руски агенти през 2014 г.

В заповедта на австрийската полиция се съобщава, че бившият шеф на Wirecard е възложил на Егисто Отт и на друг австрийски служител по сигурността да предават чувствителна информация на Русия в продължение на няколко години, считано от 2017 г.

Отт отрича да е извършил каквото и да било нарушение и в момента е задържан. През 2017 г. той е отстранен от длъжност, а четири години по-късно е задържан, преди да бъде освободен. Арестуван е в края на миналия месец, след като британското разузнаване е предоставило нови доказателства.

Според докладите той е заподозрян, че е предал на Русия данни за телефонни разговори на висши служители на австрийското вътрешно министерство.

Австрийският вестник Standard пише, че Егисто Отт очевидно се е сдобил с телефоните, след като те случайно са паднали в Дунав по време на разходка с лодка на вътрешното министерство.

Твърди се, че той е копирал съдържанието им и го е предал на Ян Марсалек и на Москва.

Той е заподозрян и в получаването под фалшив претекст на виенския адрес на българския журналист Христо Грозев.

Грозев е известен с разследванията си за дейността на руското разузнаване, като например отравянето през 2022 г. на опозиционния политик Алексей Навални, който почина в руски затвор в Полярния кръг тази година.

Оттогава Христо Грозев е напуснал Виена. Той заяви пред вестник Falter, че е направил това от съображения за сигурност.

Австрийският канцлер Карл Нехамер определи случая "Егисто Отт" като "заплаха за демокрацията и националната сигурност на страната ни". Той е призовал за бързо разследване на случая.

Шпионският скандал съживи опасенията, че Австрия продължава да бъде огнище на руска шпионска дейност.

Австрийската Зелена партия, младшата партия в управляващата коалиция, нарече Егисто Отт "върха на руския айсберг" в Австрия.

Зелените обвиниха крайнодясната "Партия на свободата", че дава възможност за руски шпионаж, че действа като "продължение на ръката на Русия" в Австрия.

"Партата на свободата" (FPÖ) сега е в опозиция, но лидерът ѝ Херберт Кикъл беше министър на вътрешните работи от 2017 до 2019 г.

"Имаме потенциална възможност за проникване на руски агенти в нашите тайни служби. Това е много, много сериозно и Партията на свободата и... Кикъл са пряко свързани с това", заяви парламентарният лидер на Зелените Зигрид Маурер.

Кикъл и "Партията на свободата" отричат всички обвинения, свързани с Ян Марсалек и Егисто Отт.

Партията на свободата се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. В миналото тя сключи споразумение за сътрудничество с партията "Единна Русия" на Владимир Путин.

Понастоящем тя води в проучванията на общественото мнение и тази година в Австрия трябва да се проведат парламентарни избори.

Няколко партии, сред които и "Партията на свободата", призоваха за създаване на парламентарна комисия, която да разследва случая.

В свое изявление Кикъл заяви, че това ще бъде "в интерес на действителното изясняване, а не на предизборната кампания".