Изглежда, че сателитни изображения показват активност в изоставена военна база в Беларус на фона на спекулации за преместването на силите на ЧВК "Вагнер" в страната, съобщи ВВС.

Изображение от 27 юни, получено от BBC Verify и първо съобщено от Радио Свободна Европа, показва издигането на палатки или подобни конструкции.

По-ранно изображение, направено на 19 юни, показва полетата във военния комплекс, които са до голяма степен празни.

Групата "Вагнер", която се състои от наемници, се биеше за Русия в Украйна до 24 юни, когато организира бунт.

 

Нейният основател Евгений Пригожин по-късно отмени настъплението към Москва, след като е сключена сделка с помощта на беларуския президент Александър Лукашенко.

След неуспешния бунт руските власти заявиха, че "Вагнер" ще бъде разоръжена, но членовете му ще избегнат съдебно преследване. Руският президент Владимир Путин заяви, че военните могат или да се присъединят към руската армия, да се приберат у дома или да отидат в Беларус.

Базата, която се вижда на сателитните изображения, е на около 21 км от град Асиповичи - на около 103 км от столицата Минск. Районът е съобщен в руските медии като място, където може да се разположат бойци на "Вагнер".

Лукашенко е предложил да настани бойци от "Вагнер" в неговата страна, където се смята, че Пригожин е в изгнание.

Беларуският президент спомена и изоставена военна база, но не уточни местоположението, като заяви: "Има ограда, всичко е на разположение, издигнете палатките си“.

Оттогава има спекулации за обект близо до Асиповичи, който е бил дом на 465-та ракетна бригада на Беларус, преди да се премести през 2018 г.

Изображението, направено на 27 юни, е с ниска разделителна способност, така news pic 2
©
че е трудно да се каже точно какво е построено там, но очевидно има развитие от средата на юни.

Могат да се видят няколко реда правоъгълни структури, които изглеждат съответавими с палатките, наблюдавани в други военни бази в региона.

Не е ясно кой е отговорен за издигането на тези структури.

Украинският военен експерт Олег Жданов е заявил пред Радио Свободна Европа, че е "нереалистично" войските на "Вагнер" да са започнали да строят лагер след толкова малко време, минало от бунта.

Но Марина Мирон, изследовател, специализирана в руската армия в Катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон, смята, че е възможно.

"Те [Вагнер] не са като армия, в която всичко е бавно... ако са успели да стигнат половината път до Москва в рамките на един ден, правдоподобно е да се мисли, че може би вече са започнали да строят лагери в Беларус“, е заявила тя.