Пенсиониран полковник от американската армия в Небраска е обвинен в изпращане на поверителна информация чрез сайт за запознанства, пише BBC.

Дейвид Франклин Слейтър е арестуван в събота (3 март) и днес се очаква да се яви в съда.  Слейтър е работел до 2022 г. за Стратегическото командване на НАТО StratCom, което наблюдава ядрения ракетен арсенал на САЩ.

Той е обвинен в незаконно изпращане на документи, които "могат да бъдат използвани за причиняване на вреда на Съединените щати".

Слейтър е обвинен в заговор и са му повдигнати още две обвинения за неоторизирано разкриване на информация за националната отбрана и е изправен пред до 10 години затвор.

В обвинителния акт се посочва, че Слейтър е предал информация, която е научил от поверителни брифинги на StratСom, които са свързани с войната в Украйна.

Той изпращал информацията на лице, което смятал за жена в Украйна.

"По време на кореспонденцията той често е получавал въпроси относно тайните на националната отбрана на САЩ", заявяват прокурорите.

BBC съобщава, че едно от съобщенията от 11 март гласи: "Скъпи, какво се показва на екраните в специалната стая?? Много е интересно".

"Ти си моят таен агент. С любов", се съдържа в контакт от 23 март, след като е поискана информация за определена държава. Разследващите са редактирали коя е конкретната държава, за която е питал контактът.

"Моят сладък Дейв, благодаря за ценната информация" и "ти си моят таен информатор. С любов!", изпраща контактът в други съобщения.

В документите не се уточнява с кого се е свързвал Слейтър, нито името на чуждестранния сайт за запознанства.

Случаят е разследван от ФБР и Службата за специални разследвания на военновъздушните сили на САЩ.

"На лицата с достъп до строго секретна информация се полагат определени отговорности", заявява американският прокурор за окръг Небраска Сюзън Лер.

Обвинителният акт е обявен часове след като американски летец от Националната въздушна гвардия на Масачузетс се призна за виновен по шест обвинения в незаконно запазване и предаване на информация за националната отбрана.