Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски обяви началото на ротация и смяна на части и подразделения, които дълго време са изпълнявали бойни задачи на фронтовата линия, предава УНИАН.

"Въпреки тежката обстановка по цялата фронтова линия, успяхме да стартираме процеса на ротация и смяна на частите и подразделенията, които дълго време изпълняваха бойни задачи на фронтовата линия. Това ще стабилизира обстановката и ще има положителен ефект върху морала и психологическия дух на войниците“, поясни Сирски в профила си в социалната мрежа Facebook.

В поста си той споменава и за посещението си на фронта на Зпорожско направление и уверява, че по време на работата си там "е взел всички необходими решения за повишаване на бойните способности на нашите бригади“.

Новият закон за мобилизацията в Украйна има за цел да актуализира правната рамка преди наборната военна служба, една от целите на която е да замени 330 000 войници, които в момента са на бойното поле.

Министерството на отбраната в Киев отбеляза, че като част от процеса е планирано да бъдат мобилизирани 500 000 души. Останалите 170 000 новобранци ще заменят ранените и ще задоволят други военни нужди в зависимост от обстановката на фронта.

Законът за мобилизацията предизвиква доста спорове в Киев. В първия му проект бяха внесени повече от 4000 поправки.