35-та отделна бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е освободила от руснаците стратегическото село Давидов Брод в Херсонска област, предава Укринформ.

"Над село Давидов брод, Херсонска област отново се вее украинският флаг. Украинската морска пехота уверено напредва към Черно море“, се казва в съобщение на Министерството на отбранта на Украйна.

Според сводката на руските анализатори от "Рибар“ за последните събития на Херсонското направление, руските сили са се прегрупирали в североизточната част на фронта заради пробива на ВСУ в района на Берислав и заплахата от физическото обкръжаване на руската групировка в селата Дудчани и Давидов Брод. В тази връзка е взето решение за изтегляне на контингента на въоръжените сили на РФ в нов отбранителна линия.

Освен това, руските части са се изтеглили от Болшая и Малая Александровка, Староселие, Трифоновка, Нова Каменка, Олгино и Архангелское.

Все още не е съвсем ясно къде ще премине новата контактна зона. От "Рибар“ предполагат, че във вторник Въоръжените сили на РФ (ВС РФ) ще бъдат разположени на линията Костромка – Борозенское – Миловое. Това ще избегне създаването на "котел“ и ще изравни предната линия.

Според изводите на анализаторите, от гледна точка на невъзможността на руските сили за поддържане на отбраната в района на Кривой рог, това е единственият им приемлив вариант за запазване на личен състав и техника.

Липсата на ответни действия и контранастъпление в близко бъдеще ще създаде заплаха от по-нататъшно настъпление на въоръжените сили на Украйна към Берислав и Нова Каховка, както и Херсон от секторите Посад-Покровски и Снигиревка. Освен това контролът на въоръжените сили на Украйна над крайбрежието на река Днепър представлява непосредствена опасност за руския контингент на левия бряг на Днепър.

Украинските части, при липса на съпротива, ще могат да извършат десантна операция с малки катери и лодки, с които разполагат. А това вече е удар във фланга на групировката на ВС РФ в района на Запорожие и директен изход към Мелитопол.