Украинските инженери са разработили дрон, наречен WarDog. Той може да води разузнаване в труден терен и под въздействието на РЕБ на противника. Дронът е тестван в  близост до Краматорск. Това е заявил министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайл Федоров в Telegram, предава РБК-Украйна.

Според Федоров системата WarDog може да провежда разузнаване дори при потискане на GPS-сигнала. Освен това дронът може да лети в три режима: автономен, полуавтономен и ръчен.

"Дронът може да работи до 60 минути във въздуха на разстояние до 10 км с комуникация и до 30 км в режим на автопилот. А скоростта му е 12-15 метра в секунда", е посочил министърът.

"Безпилотният самолет WarDog вече активно се договаря в рамките на проекта "Армия от дронове". Дроновете успешно изпълняват бойни задачи на Запорожското и Харковското направление.

"WarDog е тестван и в близост до Краматорск - дронът работи в условия на потискане на GPS сигнала на височина над 50 метра", е заявил Федоров.

Той е заявил, че "съществено предимство на WarDog е стабилността му при полет въпреки липсата на GPS сигнал. Това означава, че дронът е стабилен в условия на силен вятър, което позволява да се запази картината в кадър и да се фокусира по-ясно. А данните от военните за използването му са позволили на разработчиците да подобрят функционалността на дрона, за да направят "артилерийското зрение" още по-остро".