В четвъртък Русия е изстреляла срещу Украйна 55 ракети, 47 от които са свалени от силите за противовъздушна отбрана (ПВО). Това заяви Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни, цитиран от Укринформ.

"Днес терористичната държава Руската федерация нанесе масиран ракетен удар по територията на Украйна. Противникът извърши 55 изстрелвания на ракети с въздушно и морско базиране (Х-101, Х-555, Х-47 "Кинжал", "Калибър", Х-59) от самолети Ту-95, Су-35, МиГ-31К и кораби от акваторията на Черно море“, пише той в Телеграм.

Залужни уточни, че от силите и средствата за ПВО на Въоръжените сили на Украйна са унищожени 47 крилати ракети, 20 от които в района на столицата. Освен това три от четирите управляеми въздушни ракети Х-59 не са достигнали целите си.

"Целта на руснаците остава непроменена – психологически натиск върху украинците и унищожаване на критична инфраструктура. Но няма да успеят да ни сломят!"-  отбеляза той.

Сутринта на 26 януари в Украйна беше обявена мащабна въздушна атака поради масирана ракетна атака от руски войски. Удари са регистрирани в района на Винница, региона на Одеса и в Киев.

В Киев в резултат на попадение на руска ракета е загинал един човек, двама са ранени.