Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са решили да оборудват германските "Леопарди“ със съветска динамическа защита "Контакт-1“, пише руският Telegram-канал "Военная хроника“.

Основният модел на танка Leopard, който страните от НАТО предават на въоръжените сили на Украйна, е 2A4. Тази машина се произвежда от 1985 до 1992 г.

Това не са най-защитените танкове в силите на НАТО. Турция загуби много танкове 2A4 през 2016 г. в Сирия, където кюрдите и бойците на ИД  ги унищожаваха, използвайки стари съветски ПТРК "Конкурс“.

Танковите изстрели, особено снарядите DM33, които използват запалим барут, са един от основните проблеми на германския Leopard 2A4.

Попадането на кумулативен снаряд или ракета в предната част на корпуса или задната част на купола може да провокира детонация на боеприпаси и смърт на екипажа.

Leopard 2A4, за разлика от по-късните версии, не получи допълнителна шарнирна броня или динамична защита.

Дебелината на страничната част на корпуса му е еквивалентна на 400 мм валцована хомогенна броня, докато за ефективна защита от кумулативни снаряди са необходими поне 700 мм.

ВСУ са наясно със слабата защита на германските танкове и се опитват да прикрият слабите места с помощта на съветската динамична защита от първо поколение "Контакт-1“. Въведена е в експлоатация през 1985 г., с нейна помощ в СССР са финализирани танковете Т-55АМВ, Т-62МВ, Т-64Б и Т-72.

Повечето от блоковете "Контакт-1" на ВСУ се предполага, че са монтирани отстрани на танковете Leopard 2A4 и в предната част на корпуса, тъй като е необходимо да се защити не само бойното отделение, но и двигателното.

По предварителни данни допълнителна защита ще получат и маската на оръдието, люковете на водача и командира, перископът на командира и наблюдателният уред на стрелеца, разположени на покрива на Leopard 2A4. В резултат на тази модернизация танкът може да добави от 1 до 1,5 тона маса.

Ако тази защита не е достатъчна, в близко бъдеще ВСУ могат да добавят решетъчни противокумулативни екрани към корпуса на Leopard 2A4