Нов танк за противовъздушна отбрана "Франкенщайн", предназначен да сваля руски безпилотни самолети и ракети, ще бъде доставен на Украйна от водеща германска оръжейна фирма, пише The Telegraph.

Rheinmetall обяви, че ще монтира своята модерна противовъздушна система Skyranger върху корпуса на танка Leopard 1 от епохата на Студената война, създавайки ново превозно средство за укрепване на отбраната на Украйна.

Оръжейните системи, които могат да се справят със заплахи с малък обсег на действие, като рояци дронове и артилерийски огън, все повече се считат за изключително важни на фронтовата линия в Украйна, в така наречената първа война на дроновете.

"Все още има много основни бойни танкове Leopard 1, на чиито шасита бихме могли да монтираме кулата Skyranger с автоматично оръдие с калибър 35 мм", е заявил Бьорн Бернхард, ръководител на отдела за сухопътни системи в Rheinmetall, пред германския вестник Bild.

Украинската армия вече е получила близо сто конвенционално конфигурирани танка Leopard 1.

Но украинските власти неведнъж са призовавали за по-голяма подкрепа под формата на противовъздушна отбрана, в условията на непрекъснати руски безпилотни атаки, които опустошават енергийния сектор на страната.

Rheinmetall едва наскоро разработи системата Skyranger, която разполага със сложни сензори с 360-градусова видимост на бойното поле, способни да се справят с рояци дронове.

Бернхард е направил коментарите си в строго секретен цех, открит наскоро от Rheinmetall в Западна Украйна, където компанията ремонтира произведени в Германия танкове, повредени на фронта.

Отново в действие

С ремонта на машините в Украйна компанията се надява да съкрати времето, необходимо за връщането на танковете в действие.

Първоначално в завода ще се ремонтират само бронираните машини Marder и по-старата версия на танка Leopard. Но компанията заяви, че иска да ремонтира и по-модерните танкове Leopard 2 в Украйна.